Hoe maak je zelf een goed kleurenplan, stap 2…

Kort samengevat ging stap 1 over het analyseren en vastleggen van de bestaande situatie. Als je er eens goed voor gaat zitten zie je vaak wel waar de pijnpunten liggen. Zo kan het zijn dat er een aantal zaken je interieur ingeslopen zijn, die je eigenlijk storen. Die vaas die je geërfd hebt en die eigenlijk niet past bij de gordijnen, de knutselwerkjes van de kinderen die verspreid door de ruimte staan, de kussens die op de bank liggen en die eigenlijk aan vervanging toe zijn.. ga zo maar door.

In stap 2 denk je na over wat je wilt. Vind je je huidige interieur te rommelig? Voelt je huis nooit echt lekker opgeruimd, ook al heb je je best gedaan? Dan kun je met een uitgebalanceerd kleurenplan heel veel rust brengen. Mist je huis persoonlijkheid, of vind je je huis saai en uit de tijd? Ook dan kun je met kleur heel veel bereiken. Vind je het lastig een compromis te vinden tussen je eigen smaak en de smaak van je partner? Kleur kan een brug vormen tussen jullie smaken, zodat jullie allebei tevreden zijn met het resultaat.

Om zo’n uitgebalanceerd kleurenplan te kunnen maken heb je wat basiskennis nodig. Daar kom ik later op terug in stap 3. Voor nu is het voldoende als je zo ongeveer weet wat je wilt. Rust & ruimte, stads & hip, landelijk & romantisch, ruig & rustiek.. verzin er maar woorden voor. Of nog beter.. maak een moodboard. Weet je niet wat dat is? Lees dan mijn eerdere blogs over de workshop ‘Vind je eigen woonsmaak’. Je kunt natuurlijk ook deelnemen aan de workshop. Je kunt je heel simpel inschrijven door te reageren (druk op reply en vul het reactieformulier in).

Natuurlijk is het niet zo dat eerder genoemde vaas dan maar in de kliko moet, samen met de kinderknutsels en de kussens. Maar misschien is er wel een betere plek voor vaas en knutselwerkjes. Of misschien kun je wel nieuwe hoezen voor de kussens kopen, waarin de kleuren van de gordijnen en de vaas beiden terugkomen. Of kun je met en kleur op een wand eenheid creëren. Kortom, zoek uit wat je stoort en los het direct op of schrijf ’t op zodat je weet wat je op wilt lossen.

Voor de knutsels zijn heel eenvoudige oplossingen te bedenken. Wat je ook bedenkt.. een vaste plek reserveren in huis is de snelste manier om het gevoel dat je huis overspoelt wordt door kinderkunst kwijt te raken. Hang bijvoorbeeld een groot prikbord in de keuken of in het toilet. Of één grote schilderijlijst in de hal. Of juist meerdere lijsten van verschillende formaten.

Natuurlijk is een kaal prikbord niet echt een aanwinst voor je interieur. Maar als je een mooie lap stof om het prikbord spant wordt het al een heel ander verhaal. Je kunt het prikbord ook schilderen in de kleur van de wand, of juist een contrastkleur.

Mijn kinderen zijn alle drie dol op tekenen en knutselen. Een wand in de keuken is gereserveerd voor alle tekeningen, gedichten, verhalen en knutselwerken. Zo allemaal bij elkaar is het een hele expositie. Vrienden en familie gaan altijd even kijken en zo kunnen de kinderen nog eens trots vertellen over wat ze gemaakt hebben. Iedereen blij..

PS: de foto komt van Perscentrum Wonen en is gemaakt door Dennis Brandsma.

Plaats een reactie