Hoe maak je zelf een goed kleurenplan, stap 1…

Kleuren in je interieur zijn ontzettend bepalend voor hoe je je voelt. Is je woonomgeving kleurrijk dan kun je daar heel vrolijk van worden. Maar als je een baan en kinderen combineert en daarnaast ook nog een sociaal leven en een hobby of een strak lijf wilt hebben, dan kunnen bonte kleuren in huis je het gevoel geven dat de muren op je af komen. Aan de andere kant kan een neutraal interieur ook heel saai en futloos worden. En saai en futloos.. wie wil dat?

Hoe vind je nu een goede balans. Daar is heel veel over te zeggen en ook heel veel over geschreven. In de bibliotheek zijn rijen boeken te vinden die zijn volgeschreven met allerlei theorieën over kleur en kleurencombinaties, en hoe die toe te passen in huis. Ik lees die boeken voor m’n plezier, maar ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen daar zin in heeft.

Daarom besteed ik deze maand extra veel aandacht aan kleur in huis, en hoe nu zelf in een aantal stappen een goed kleurenplan is te maken. Natuurlijk beginnen we met stap 1.

Stap 1 bestaat uit rondkijken in je eigen woonomgeving. Wat bevalt je wel en wat bevalt je niet. Is het licht in huis, of vind je het te donker? Is er een kleur die veel terug komt, misschien in verschillende tinten (bijvoorbeeld zand, beige en bruin). Neem de tijd en schrijf op wat je ziet. Je zult merken dat je met ‘vreemde ogen’ naar je eigen huis gaat kijken als je zo gaat analyseren wat je ziet.

Na een paar jaar kijk je niet meer echt naar je huis. Dit is een soort ‘bewonersblindheid’. Neem je afstand, dan zie je waarschijnlijk een aantal dingen zien die je niet bevallen. Deze dingen kun je misschien wel meteen aanpakken. Zo niet, schrijf ze op, zodat je ze na een tijdje niet weer vergeten bent.

Schrijf op welke kleuren je ziet. Doe dit heel precies voor de volgende onderdelen van je interieur: de basis (vloer, wanden, plafond, houtwerk, gordijnen), de meubelen (bank, tafel, stoelen, kasten), de lampen en de accessoires (kussens, kaarsen, kleden, dekens).

Je kunt bij een verfwinkel of bouwmarkt vaak wel even een kleurenwaaier lenen. Dit is bij het uitwerken van een kleurenplan heel handig. Met de kleurnummers kun je kleine staaltjes krijgen bij dezelfde verfwinkel of bouwmarkt. Zo kun je heel precies uitwerken welke kleuren terugkomen bij de basis, de meubelen en de accessoires.

Als je dit hebt gedaan is het tijd voor stap 2. Die volgt later.

PS: de foto komt van het Perscentrum Wonen en laat zien dat neutraal absoluut niet saai en futloos hoeft te zijn.

Plaats een reactie