Interview in Wonen met kinderen

IMG_4374

 

Denk niet te zwart-wit als het om de inrichting van je huis gaat. Een beetje kleur doet wonderen – voor jezelf én je kind.

Na roze kussens en een dekbedovertrek van Barbie vraagt je kleuterdochter nu om een knalroze kamer. En dan heb je ook nog een tweejarige zoon die do is op rood. Hartstikke leuk natuurlijk, maar met een roze én een rode kamer wordt het in huis al gauw een bonte bedoening. Herkenbaar? Niet zo gek, want vanaf de peuterfase beginnen kinderen hun voorkeur voor kleuren te ontwikkelen.

Het gaat dan vaak om felle kleuren, zoals knalroze of diepblauw. Peuters zien de subtiliteit van bepaalde tinten nog niet. Pas op latere leeftijd leren kinderen dat er veel verschillende accenten bestaan”, vertelt kleurspecialist Nancy Koornwinder.

Als interieurstyliste en docent kleurconsulent weet ze álles over kleuren. Volgens Nancy hoef je niet meteen toe te geven aan de wensen van je kind bij het inrichten van de slaapkamer.

Natuurlijk is het goed om je peuter te laten meebeslissen, maar als ouder kun je het wel een bepaalde kant op sturen. Met de snel veranderende voorkeuren van peuters loop je het risico dat je kind er over een paar maanden op uitgekeken is.

Nancy heeft zelf drie kinderen die allemaal van een bepaalde kleur houden.

Mijn zoon vindt oranje bijvoorbeeld prachtig. Ik ga daar voor een groot deel in mee, door bijvoorbeeld veel oranje kleding te kopen. Maar om zijn kamer in die kleur te verven, gaat me te ver. Dat heeft niets te maken met mijn persoonlijke voorkeur, maar met het feit dat oranje ontzettend veel energie geeft. Overdag kan hij dat best gebruiken, in de slaapkamer vind ik dat niet handig. Gelukkig is hij ook tevreden met zijn blauwe kamer. Het voordeel is dat die kleur veel meer rust uitstraalt.

Wil je meer lezen, dat kan, want het stuk is veel langer. Lees Wonen met kinderen, de woonspecial van Kinderen.

IMG_4376

 

Het stuk is geschreven door Mirthe Diemel.

 

 

Plaats een reactie