Zonder hoogteverschillen ontstaat ruimte…

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Hoogteverschillen verkleinen de ruimte

Het is bijna niet te geloven, maar het gaat echt om dezelfde ruimte. Voor de verbouwing had de vloer van de woonkamer verschillende niveau’s en was de achterkamer gescheiden van de voorkamer door een soort balkon. Ook het plafond had verschillende hoogte niveau’s. Het effect hiervan was dat de ruimte telkens werd opgebroken, zowel voor het gevoel als voor het oog.

Lees verder

Keuken metamorfose…

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

Lang voordat de verbouwing daadwerkelijk plaatsvindt word ik gevraagd mee te denken. De vraag:

“Wat willen we nou eigenlijk, en hoe krijgen we dat voor elkaar..?”

In zo’n geval is het altijd goed om plaatjes uit te scheuren – al of niet van interieurs – waar je blij van wordt. Zo krijg je vanzelf overzicht van kleuren, vormen, texturen en materialen die je mooi vindt.

In dit geval waren de inspiratiebeelden zandvlaktes, wijdse ruimtes, lichte materialen, hout, warm blauw,  zand, zon. En dat is precies de sfeer die de woning ademt na de verbouwing: rust, ruimte, warmte en ontspanning. Met zandkleuren en blauw, met een ruimte die een wijdse openheid uitstraalt.

Onzichtbaar licht…

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Er wordt verbouwd. De keuken is al uitgezocht. De vloer, de kleur van de wanden, de indeling.. alles is al doordacht en gekozen. Maar verlichting.. dat blijkt een struikelblok.

De heerlijk ruime woonkeuken wordt voorzien van een open haard, een prachtig afgewerkt plafond, een bijzondere afzuigkap en een stoere stenen wand. Opvallende lampen zouden de aandacht afleiden van al dit moois.

Gekozen wordt voor ‘onzichtbaar’ licht. Onopvallende kleine armaturen, die het plafond aanlichten. Hierdoor wordt de mooie plafondafwerking benadrukt zonder dat de lampen aandacht vragen.

Het resultaat is een zonnige keuken, die ook op sombere dagen zonnig verlicht wordt.

Een verbouwing.. de kleur maakt ’t af.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Er wordt een stuk aangebouwd, waardoor een zee aan ruimte ontstaat. Heerlijk natuurlijk! Maar hoe krijg je de warme sfeer toch weer terug?

Met kleur kun je heel veel doen. Rust brengen, of juist spanning. Harmonie of contrast. Hier is gekozen voor Elephant’s Breath. Een krijtverf van Farrow & Ball. Het is een warme grijze kleur. In dit interieur waarin zand- en kiezelkleuren zijn gebruikt is het de verbindende factor (op de foto is de zandkleurige bank te zien, de grijze kast valt net buiten het beeld).

Het mooie van krijtverf is dat het meekleurt met de omgeving en heel sterk beïnvloed wordt door het licht. Elephant’s Breath is in de ochtend gebroken wit, later wordt het zanderig, nog later kleurt het donkergrijs. Heel bijzonder.

Hoewel de bewoners in eerste instantie wat sceptisch waren (‘dat zien wij allemaal toch niet’) zijn ze na afloop heel blij met het resultaat. Ik word de eerste dagen zelfs op de hoogte gehouden van hoe de kleur overkomt bij zon, regen, schemer, kunstlicht.. Heel erg leuk!