Kleurrijk én fotogeniek?

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Kleurrijk én fotogeniek

De lucht kleurt van blauw naar geel naar roze naar rood naar paars.. Vrijwel niets is zo kleurrijk en fotogeniek als een zonsondergang. We proberen het soms te “vangen” met een foto. Maar hoe je het ook probeert, niet alle kleuren komen goed op de gevoelige plaat.

Alle kleuren van de regenboog

Je kunt zo’n zonsondergang proberen te “begrijpen” door het wetenschappelijk te benaderen. Wij zien de hemel overdag als blauw, doordat deeltjes in de atmosfeer blauw licht verstrooien. Bij een laagstaande zon moet het zonlicht een veel grotere afstand door de atmosfeer afleggen om bij ons te komen. Deze langere weg door de atmosfeer zorgt ervoor dat het blauwe licht nog meer verstrooid wordt. Rood licht wordt veel minder verstrooid. Hierdoor kleurt de hemel dichter bij de zon rood.

Maar waarom krijg ik dat rood niet goed op de foto?

Er zit heel veel rood in het licht om ons heen. Dat licht zien we niet.. maar het is er wel! Die hoeveelheid rood of infrarood licht vangt ook een camera op. Maar omdat het zoveel rood is, moet dat licht worden gefilterd met een zogenaamde infrarood (of IR) filter. Zo’n filter zit gewoon standaard in een moderne digtale camera (nog vóór de lichtgevoelige chip).

Rood licht temperen

De ingenieurs die de cameras maken moeten altijd kiezen hoeveel rood licht ze doorlaten door die filter, en hoeveel ze daarvan gaan gebruiken bij het eigenlijke beeld. De rode hoeveelheid licht wordt “afgetopt”: het “felste” rood wordt er uitgehaald. Daardoor zijn kleuren met een component rood veelal “onecht” op een scherm. Huidkleuren hebben vaak een component rood, bloemen ook… én zonsondergangen. Achteraf kan door het nabewerken van foto’s wel het rood weer terug worden gehaald.. maar alleen bij benadering.

Echt of niet echt…

Kijk eens naar de foto’s van verschillende zonsondergangen. Welke foto’s
beoordeel jij nu als onecht en welke niet? Ik ben benieuwd…

Met dank aan @Leerssen voor de inspiratie. Binnenkort op wereldreis. Heb je zin in meer zonsondergangen van verschillende plekken op de wereld.. volg De wereld om

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s