Verkeersbord worden aangepast voor kleurenblinden

‘Verkeersbord kleurenblinden’ – DePers.nl.

Het belang van kleur gaat veel verder dan een beetje sfeer en esthetiek. Voor kleurenblinden is het vaak heel moeilijk navigeren op borden en wegwijzers. Door hier rekening mee te houden worden veel gevaarlijke situaties voorkomen.

Dit is eigenlijk veel makkelijker dan je misschien denkt. Kleurenblinden hebben vaak moeite met het van elkaar onderscheiden van rood en groen. Je kunt je voorstellen dat dit in het verkeer heel onhandig is. Als je van een afstand op een stoplicht afrijdt, en je kunt rood en groen niet van elkaar onderscheiden, dan moet je dus tot vlakbij het stoplicht rijden om te zien of het bovenste of het onderste licht brandt. Op het moment dat je de kleuren een beetje aanpast (een beetje blauwer groen en een wat meer naar violet nijgend rood) dan is het ook voor iemand met kleurenblindheid op grotere afstand te zien of hij moet doorrijden of remmen.

Ongeveer 8,5% van de bevolking is in meer of mindere mate kleurenblind. Het is daarmee dus bepaald geen marginaal probleem.

Wil je meer lezen over kleurenblindheid? Dat kan op verschillende sites. Klik hier voor Wikipedia en hier voor een testje om te zien of je kleurenblind bent.

De foto komt van deze website. Je kunt op deze site heel goed zien hoe kleurenblinden de huidige en de nieuwe verkeersborden zien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s