Interview over kleurgebruik in bioscopen…

“De kleur doet er niet toe, zolang we de popcorn maar goed zien liggen”

Een regenachtige zondag in september: een typische bioscoop-dag. In bioscoop Carolus in Nijmegen staan de bezoekers in de hal te wachten tot ze de zaal in mogen. Rode vloerbedekking en sfeerverlichting geven de entree een warme sfeer, vindt een bezoeker. “Maar lang niet iedereen ervaart dit zo. Rood is een kleur waar mensen heftig op reageren, zowel positief als negatief”, aldus kleur-deskundige Nancy de Bruin.


Door Tinka Smeets 

Isoleercellen zijn groen. Die kleur staat er namelijk om bekend dat het een kalmerende werking heeft. Zo is rood de kleur van het theater: rode stoelen, rode sfeerverlichting, de rode loper. Dus kleur, daar moet over nagedacht worden. Dat stelt Nancy de Bruin. Zij is kleur-deskundige en geeft advies aan interieurdesigners, bedrijven die iets met een ruimte willen of particulieren die niet goed weten wat er ‘mis’ is in hun huiskamer. In veel bioscopen en theaters wordt er goed over kleurencombinaties nagedacht, en dat is ook nodig stelt de Bruin. “In bioscopen wordt vaak de kleur rood gebruikt voor vloerbedekking of wandbekleding. Kleur heeft namelijk een grote invloed op de sfeer in een ruimte en hiermee op de stemming van mensen. Met name rood heeft een grote invloed. Als mensen er positief op reageren worden ze vrolijk en krijgen ze een warm gevoel. Als mensen er negatief op reageren worden ze drukker en erg ongeduldig. De effecten van kleuren zijn dus erg wisselend.”
En dat is precies waar het volgens De Bruin wel eens mis gaat: “Ik ben soms verbaasd over hoe weinig er rekening gehouden wordt met kleuren en verschillende combinaties. Soms wordt er totaal niet gekeken naar kleuren. Dat verbaast me. Ook bij theaters. Als er in een theater veel agressie en veel vechtpartijen plaatsvinden worden er camera’s opgehangen en portieren neergezet, maar naar kleurcombinaties wordt niet gekeken. Ze zouden daar meer aandacht aan kunnen besteden.”
Bioscoopmedewerkster Hannelie Reijbroek vertelt dat bij JT Bioscoop Carolus in Nijmegen weinig aandacht aan wordt besteedt aan welke kleuren worden gebruikt in het interieur van het theater. “Nu is de vloerbedekking rood met grijs, maar dat wordt binnenkort weer veranderd. Met de rode vloerbedekking die we nu hebben is het lastig om de popcorn te zien liggen als we aan het schoonmaken zijn. Daar wordt dus met de nieuwe vloerbedekking rekening mee gehouden. De directie houdt verder geen rekening met bepaalde kleuren, ze kijken gewoon naar wat andere bioscopen doen.”, aldus Reijbroek. Dit is wat De Bruin al verwachtte: “Als er bij bioscopen daadwerkelijk werd nagedacht over verschillende kleurencombinaties en de effecten ervan zouden de verschillen in populariteit minder groot zijn.”
Bij Wolff Cinema’s wordt daarentegen wel gelet op het gebruik van kleuren. “We hebben oude en nieuwe bioscopen. Op de oudere bioscopen heb ik persoonlijk weinig invloed gehad, maar over de nieuwe bioscopen wordt goed nagedacht”, aldus Martijn Visscher. Hij is exploitatiemanager bij de Wolff Cinema Groep. Als manager heeft hij veel te zeggen over het interieur van de verschillende bioscopen: “Als wij van plan zijn het interieur van bioscopen te veranderen dan wordt daar altijd een interieurontwerper of een binnenhuisarchitect bij betrokken.” Visscher zegt dat hij een grote waarde hecht aan de mening van deskundigen, maar ook aan die van de bezoekers van zijn bioscopen. “Ik heb zelf een onderzoek gedaan onder bezoekers naar wat zij graag zien in een bioscoop. Hieruit kwam naar voren dat mensen toch graag de authentieke, traditionele kleuren zien in een bioscoop: donkerrood en diepe, warme kleuren. Mede daarop baseren wij onze kleurkeuze.”
Wat bioscopen doen met kleuren is dus verschillend. Sommige bioscopen houden erg veel rekening met de effecten van kleuren op de bezoekers, andere kijken vooral naar de praktische kant. Van de kleur rood is bekend dat het heftige emoties op kan roepen. Wat doen bioscoopeigenaren hiermee? Visscher: “Het klopt dat de kleur rood heftige emoties oproept. Sommige mensen kunnen er inderdaad agressief van worden, maar gelukkig hebben wij daar nog nooit een vervelende ervaring mee gehad. Wij kijken ook heel goed naar welke kleur rood wij gebruiken voor het tapijt. Hard rood kan vervelende emoties oproepen, daarom gebruiken wij donkerrood, een warme kleur, met zwarte pixels. Dat zal minder snel negatieve gevoelens oproepen bij bezoekers dan hard, duivelachtig rood.”
Terug naar die bioscoop. Wat valt de bezoekers op? “Ik vind de sfeer hier in de bioscoop fijn. De rode vloerbedekking en sfeerverlichting maken het een mooie bioscoop. Alleen dat rode TL-licht vind ik iets teveel van het goede”, aldus een bezoeker. Maar hebben de kleuren ook effect op haar bezoek aan de bioscoop? “Ik denk het niet. Ik ga toch naar de bioscoop om een film te zien. Het is natuurlijk wel zo dat ik liever naar de ene bioscoop ga dan naar de andere. Daarbij spelen de kleurencombinaties misschien een rol, maar dat weet ik niet.” Een andere bezoeker zegt eigenlijk nooit na te denken over de sfeer die gecreëerd wordt door kleuren: “Ik kom in de bioscoop voor een film, niet om zo even iets te drinken. Daarvoor ga ik wel naar de kroeg. Voor een goede bioscoopavond is voor mij geen sfeer nodig, alleen een gezellige vrienden, een film en lekkere popcorn!”
Bezoekers zijn zich dus weinig bewust van de effecten van kleur op de omgeving. Ze voelen zich prettig of onprettig, maar schrijven dit niet snel toe aan bijvoorbeeld de vloerbedekking. De Bruin: “Mensen zeggen dat ze niets met kleur hebben, maar onbewust weten ze dat kleur een grote invloed heeft op hun stemming en de beleving van een theaterbezoek.” Maar wat kunnen dan gevolgen zijn van een goed overdachte kleurkeuze? “Een goede kleurkeuze in een theater kan leiden tot hogere bezoekersaantallen. In Haarlem bijvoorbeeld zit sinds kort een nieuw theater van Pathé. Dit theater blijft maar bezoekers trekken terwijl een theater dat er al langer zit steeds vaker leeg is. Dit komt zeker door de kleuren die zijn gebruikt. Door de goede kleurencombinatie creëren ze een prettige sfeer waarbij veel mensen zich op hun gemak voelen”, aldus De Bruin.
Goed nadenken over het gebruik van kleuren blijkt dus belangrijk. Kleuren kunnen erg verschillende emoties oproepen. De emoties die de kleur rood oproepen zijn over het algemeen heftiger dan de emoties die door andere kleuren worden opgeroepen. Natuurlijk zijn er veel verschillende tinten rood en dus verschillende effecten van de kleur. Wat vooral belangrijk is, is dat bioscoopeigenaren zich bewust worden van deze effecten. Dan zal de sfeer wellicht ook eerder opvallen bij bezoekers. Daarmee kan een bioscoop zich onderscheiden van de massa.

Dit is de weerslag van een telefonisch gehouden interview over kleurgebruik in bioscopen. Interviewster was Tinka Smeets.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s