Blauw!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Blauw is de kleur van ruimte, lucht, helderheid, zakelijkheid, water, nuchterheid, vertrouwen, macht, status… Het is de favoriete kleur van de grote meerderheid (volgens sommige onderzoekers zelfs 95%) van de wereldbevolking. Mensen dragen graag blauw, of het nu het blauwe pak is voor mannen in het zakenleven, of blue jeans.

In mijn lezingen laat ik mensen zich altijd een vechtende massa relschoppers voorstellen, en in het rood geklede politiemannen die ingrijpen. Iedereen voelt instinctief aan dat rood op de muitende massa zal werken als een rode lap op een stier. De politie draagt dan ook niet voor niets blauw. Blauw – een kleur met een kalmerende werking, die macht en status uitstraalt.

Overigens zijn er ook landen waar de politie donkergroen draagt. Alhoewel donkergroen toch echt een andere kleur is dan donkerblauw hebben ze een aantal dezelfde associaties.. macht en gezag. Bovendien is donkergroen de kleur van de stabiliteit. Ook een fijne eigenschap voor de politie.

Ook piloten dragen niet voor niets een vertrouwenwekkend donkerblauw uniform. Stel je jezelf een piloot in strak gesneden rood uniform voor, dan zie je al snel een vlucht voor je, waarbij de piloot sportief dalend, stijgend en een looping draaiend de passagiers laat zweten van angst.

Ondanks dat blauw de lievelingskleur van zo velen is, is blauw niet een kleur die in Nederland heel veel in het interieur wordt toegepast. Het is dan ook zo dat een kleur voor het een als heel mooi wordt ervaren, maar voor het ander juist niet. Neem zilver metallic… de favoriete kleur voor auto’s. Maar dezelfde manager met mooie leasebak zal niet snel gezien worden met zilver metallic schoenen.

Zo is het ook met het interieur. Blauw mag dan veruit favoriet zijn, het is ons in onze woningen al snel te koel of te donker. Dat komt natuurlijk door ons klimaat, en ook door de lichtval. Wat op de Griekse eilanden zo mooi is – het heldere wit en koele blauw – is bij ons veel te koel.

Uitzonderingen zijn slaapkamers en badkamers. En in beide gevallen kan blauw natuurlijk een heel goede keuze zijn. Door de associatie met water is blauw een voor de hand liggende keuze bij badkamers. Vind je de keuze voor de tegels achteraf toch iets minder gelukkig en de tegels veel te blauw? Combineer dan met andere tinten blauw, groen en wit. Vermijd complementaire kleuren (lees meer in Hoe maak ik zelf een goed kleurenplan, stap 3… ), want daardoor zal het blauw veel blauwer lijken. Dit onderling versterkende effect van kleuren kun je goed zien in de foto’s. De tegels in de badkamer lijken veel blauwer met het houten kastje in de badkamer. Dit komt omdat oranje en blauw recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel, ze zijn complementair aan elkaar.

Eén van mijn klanten had in de slaapkamer een wand lichtblauw geschilderd. Een warme, zachte kleur lichtblauw. Juist vanwege de rustgevende eigenschappen verwachtte hij hier heel tevreden mee te zijn. Niets bleek minder waar. Hij omschreef zijn eigen slaapkamer als een ijspaleis. Toch hebben we de wand blauw gelaten. Want in de kamer stonden wat oude houten stoelen. De stoelen zijn vervangen door een witte bank, en nu het complementaire kleurcontrast uit de kamer verdwenen is, is het blauw plotseling veel vriendelijker. Weg ijspaleis…

Kun je geen genoeg krijgen van blauw..? Dan is dit misschien een dorp voor je.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s